Zakwas z czerwonych buraków
Skuteczność: 
0
Brak ocen
Efekty uboczne: 
0
Brak ocen

Kwas z buraków, który jest kiszonką zawiera naturalne bakterie kwasu mlekowego. Są to te bakterie, które odbudowują dobroczynną florę bakteryjną w przewodzie pokarmowym, odpowiedzialną za procesy trawienne. Kwas z buraków lub surowy sok dobrze jest pić podczas i po chorobie, zwłaszcza po kuracji antybiotykowej.
Dzięki całemu zestawowi witamin z grupy „B” burak pomaga w nerwicach wegetatywnych, przy stresach, depresjach, zmniejsza napięcie nerwowe. Wzmacnia koncentrację, czujność, refleks, pamięć, łagodzi zaburzenia snu, poziomuje ciśnienie krwi, zmniejsza poziom złego cholesterolu.

Witaminy „B”, w tym kwas foliowy, zalecane są kobietom w ciąży oraz dzieciom i młodzieży w trakcie intensywnego wzrostu. U osób pracujących fizycznie lub uprawiających sport buraki wzmacniają sprężystość masy mięśniowej oraz pomagają usuwać zakwasy. Witamina B12 zawarta w buraku z powodzeniem łagodzi bóle: kręgosłupa, bóle menstruacyjne, korzonków nerwowych, zapobiega artretyzmowi, anginie, grypie, bólom gardła. Buraczane antocyjany czterokrotnie zwiększają przyswajanie tlenu przez komórki. Antocyjany neutralizują wolne rodniki, chroniąc komórki przed rakiem i starzeniem się. Im burak jest ciemniejszy, tym jest w nie bogatszy.

Dzięki zawartości bardzo silnych przeciwutleniaczy – betaniny i bardzo ważnych pierwiastków jak: cez, rubid i kobalt burak pomaga w profilaktyce nowotworowej.
Buraki są wspaniałym warzywem krwiotwórczym zalecanym przy niskim poziomie hemoglobiny we krwi, anemii, uczuciu ciągłego zmęczenia, po porodzie, czy obfitej miesiączce. Wspomagają leczenie białaczki.

Sok z buraków posiada właściwości oczyszczające i wzmacniające krew, usuwa z organizmu kwas moczowy, doskonały jest na katar, anginę, przeziębienie, zaflegmienie.

Składniki:

2 buraki (średniej wielkości)
3 ząbki czosnku
0,5 łyżeczki soli kamiennej
odrobina razowego chleba
ciepła, przegotowana woda
1 litrowy słoik
gaza
gumka recepturka

Wykonanie:

Buraki myjemy (możemy obrać ze skórki), kroimy na drobne kawałki. Obieramy czosnek i dzielimy go na plastry. Buraki, czosnek naprzemiennie układamy w słoiku.
Mieszamy sól z ciepłą wodą i przelewamy do słoika do kilku centymetrów ponad powierzchnię buraków. Na wierzchu umieszczamy kromkę chleba razowego, który przyspiesza kwaszenie. Słoik przykrywamy gazą i zabezpieczamy gumką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 4-5 dni. Drugiego dnia wyciągamy kromkę chleba. Kiedy pojawi się na powierzchni piana, zakwas jest już gotowy. Zlewamy sok do butelki lub słoika. Przechowujemy w lodówce szczelnie zamknięte, nie dłużej niż tydzień.

Kuracja trwa 6 dni, więc należy przygotować 2 słoiki zakwasu z czego powinniśmy otrzymać około 6 szklanek soku. Należy pić go po pół szklanki rano i wieczorem (najlepiej pół godziny przed lub dwie godziny po posiłku).